Image Alt

Tehnologija kristalizacije asfalta sve češća na putevima širom sveta

  /  Novosti   /  Tehnologija kristalizacije asfalta sve češća na putevima širom sveta
Cement i mesanje maltera

Tehnologija kristalizacije asfalta sve češća na putevima širom sveta

Izvođenje putarskih radova koji su se odvojali tokom januara 2020. u severnoj Evropi bili su potpomognuti jedinstvenim građevinskim dodatkom koji poboljšava izdržljivost i dugotrajnost asfalta u uslovima hladne i negostoljubive klime.

Izgradnja puteva u svetu sve više koristi tehnologiju kristalizacije.

Kako funkcioniše kristalizacija asfalta?

Tehnologij kristalizacije poboljšava izdržljivost, životni vek i sveukupne performanse betona ili asfalta. Kapilarni prolazi u cementu deluju kao stiropor a izrađeni su kombinacijom visokokvalitetnog cementa, kvarcnog i običnog peska i drugih aktivnih sastojaka koji se kombinuju za efikasniji sistem koji smanjuje popusljivost i propustljivost betona i betonskih konstrukcija.

Kristalizovane hemikalije prodiru duboko u pukotine, mikro prolaze i kapilarne tvorevine betona slično procecu osmoze ili Braunijanovom kretanju bakterija. Suvi prolazi se na taj način povezuju i pretvaraju beton u nepropustljivu tvorevinu.

Primena na drugom najvećem koridoru u Evropi

U nizu velikih prijekata koji su nedavno izbedeni na zapadnoj obali Kaspojskog mora u Rusiji istakla se delotvorneost tehnlogije kristalizacije u obnavljanju puteva. Idući dalje ka zapadu, veliki broj građevinksih projekata koji su uključivali korišćenje ovakve tehnologije sprovođeno je na putevima kao što su:

  • Evropska tranzitna ruta E-60
  • Auto-putevi sa četiri saobraćajne trake, kao i
  • Kavkaske magistrale

Iako je dosadašnja praksa pokazala da se kristalna tehnologija koristi mahom u okruženjima gde vlada oštra i hladna klima kao što je slučaj sa Rusijom, Kanadom, Skandinavijom i sl. predviđa se da će ova tehnologija zaživeti i u svim ostalim delovima sveta.

Inovativne tehnologije se sve više koriste u projektovanju saobraćajnica i njihovih popravki, kako bi se osiguralo da novi putevi budu trajniji a da im istovremeno bude potrebno manje ulaganja u održavanje.

Iskusni preduzimači i kompanije koje se bave gradnjom iz celog sveta već počinju rutinski da u svoje graditeljske elemente inkorporiraju kristalne tehnologije kako bi poboljšali trajnost i izdržljivot mostova, puteva i tunela.

Pozovite nas
close slider


Kontaktirajte nas

060 5353 016      

office@moldovanovic.com